söndag 28 februari 2010

Skön söndag


Vi försöker få till lite extra goda frukostar på helgerna, ibland lyckas vi, ibland blir det mer gående bord. Vissa framför tv:n, andra framför Sydsvenskan med en dubbelvikt lingongrova. I morse fick vi till det - Håkans kalljästa bröd, jordgubb-banan-ananas-kiwi-yoghurtsmoothie tack vare vår nya blender (varför har vi inte investerat 500 kr tidigare?), ägg i de nya äggkopparna från Lagerhaus, gott kaffe. Gott!

Här kommer recept på Håkan från Bagarlandskapets kalljästa bröd:

1/3 pkt jäst
5 dl kallt vatten
2 msk havssalt
knappt 12 dl vetemjöl
knappt 2 dl fint rågmjöl
olja

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt salt och de två mjölsorterna. Knåda ordentligt i 20 min (gärna maskin). Lägg degen i en bunke, och snurra runt med olja. Täck bunken med plast och ställ i kylen i 12-15 timmar. Över natten... Vänd upp degen på mjölat bakbord, dela i fyra delar och vänd brödet så att mjölet kommer uppåt. Sätt in i ugnen i 250 gr, sänk efter en stund till 220 och grädda till de är klara. På receptet står det 12 minuter, jag brukar ha inne dem cirka 20 min.

Smaklig spis! /Kicki

2 kommentarer:

  1. Visst är dessa frukostar värdefulla, när alla kan mötas och njuta i lugn och ro.♥

    SvaraRadera
  2. Hej, håller med! Det är en fin ambition och superhärligt när alla samlas, men det blir tyvärr inte tillräckligt ofta. ; ) /Kicki

    SvaraRadera